Waardigheid en trots-gelden zijn op, en nu?

Van 2016 tot en met 2020 werden Waardigheid en Trots middelen ingezet voor een zinvolle daginvulling voor bewoners in verpleeghuizen en het versterken van de deskundigheid van personeel. Inmiddels zijn deze gelden bij meerdere ouderenzorgorganisaties op. Heel veel mooie projecten voor een zinvolle dagbesteding zijn door deze gelden mogelijk gemaakt. Zoals een belevingstuin, spel- en beweegmaterialen, optredens, activiteiten en diverse uitjes. Hier hebben bewoners veel aan gehad, zeker in de Coronatijd.

Nu dat de Waardigheid en trots- gelden op zijn is men in de ouderenzorg op zoek naar mogelijkheden om extra financiering mogelijk te maken voor dagbestedingsactiviteiten en activiteiten die het welzijn en kwaliteit van leven van bewoners bevorderen.

Een kansrijke mogelijkheid voor extra financiering zijn fondsen! Er zijn diverse vermogensfondsen in Nederland die voor materialen en activiteiten geven voor ouderen. Dit om het welzijn van ouderen te bevorderen. Denk hierbij aan feestelijke activiteiten voor bewoners ter gelegenheid van een jubileum van een zorglocatie, muziekconcerten in het verzorggingshuis, inrichting voor activiteitenruimten of voor een tuin. Voor 75% van de kosten kun je aanvragen indienen bij diverse fondsen. Een vereiste is wel dat de organisatie / zorglocatie zelf 25% van de kosten bijlegt. Een goed projectplan en begroting van de kosten is belangrijk voor het slagen van een aanvraag bij een vermogensfonds.

Wat is een vermogensfonds?

Dat is een fonds met een stamkapitaal. Het stamkapitaal wordt behouden maar het jaarlijks rendement op het kapitaal (door beleggingen of rente) besteed het fonds aan een maatschappelijke doelstelling. Bijvoorbeeld het bevorderen van welzijn van ouderen. Vermogensfondsen zijn onder te verdelen in een viertal groepen:

  • Vermogen na verkoop van een bedrijf(‘s onderdeel)
  • Vermogen vanuit een nalatenschap van een rijke familie
  • Vermogen van een recentelijk opgerichte stichting. Bijvoorbeeld voor onderzoek naar een ziekte.
  • Foundations van bestaande bedrijven en organisaties bijv. Rabobank Foundation, ING Nederland Foundation.

Heb je hulp nodig bij het benaderen van fondsen voor projecten voor ouderen? Of heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op voor een oriënterend gesprek.

 

Nieuwsbrief

Schrijf u nu in en ontvang elk kwartaal onze nieuwsbrief met ontwikkelingen, projecten en tips voor fondsenwerving.